Anar directament al contingut

Planificació territorial: voluntat política o estratègia electoral

Planificació territorial: voluntat política o estratègia electoral


OPINIÓ
Marc Casamajor

"Cal que pensem:

Què n'hem de fer de la terra que tant estimam?
Podem viure bé amb tants de cotxes a les carreteres i al carrer?
Aquesta construcció desmesurada que avui ens genera tants beneficis, serà bona pel futur?
I de tants de turistes, i de tants d'immigrants, que en diríem?

Sols desitjo que entre tots no ens equivoquem en les solucions".
 

No és retòrica que el batle de la població mallorquina de Petra, Joan Font i Massot, hagi fet les reflexions que encapçalen aquest article, amb motiu de la celebració de les festes patronals de Santa Praxedis d'enguany. Com tampoc és casualitat que el Consell de Mallorca aprovi una moratòria urbanística que serà vigent fins l'elaboració del Pla Territorial de Mallorca, ni ho és que el Govern de les Illes Balears anunciï que ja prepara una altra moratòria que afectarà el sòl rústic. Ni ho és, que l'Ajuntament d'Eivissa aprovàs el passat divendres una moratòria urbanística que serà vigent fins l'elaboració del Pla d'Ordenació Urbana del municipi, o que l'Ajuntament de Calvià vulgui fixar el nombre de llicencies d'obra que concedeix anualment.

Després de dos anys de govern del Pacte de Progrés s'han encès totes les alarmes i s'ha fet evident el descontent d'amples capes de la població de les Illes Balears amb el tipus de desenvolupament que segueix imperant a ca nostra. Ara, a dos anys de la celebració de les properes eleccions, sembla que es vol intentar recuperar el temps perdut i atreure de nou la confiança d'un electorat decebut, en molts casos indignat, que ha vist com el país continuava la marxa imparable cap a la total destrucció del territori i la seva desvertebració social.

La ciutadania veu que les grues i les obres omplen tots els racons. L'argument més freqüent que vol justificar la situació és que les edificacions no es poden aturar o esbucar perquè tenen llicència d'obra concedida i s'haurien de pagar indemnitzacions, i això és una gran mentida política. En una societat lliure i democràtica tots els poders estan al servei de l'interès general, i si aquest passa per aturar unes obres, doncs s'aturen. I si s'han d'esbucar, dons s'esbuquen. En qualsevol cas, si es lesionen interessos privats legítims, i l'administració ha de desemborsar alguna quantitat, ho hem de veure com una forma intel·ligent de gastar els doblers públics, molt més que invertir en tanta publicitat i en tanta burocràcia supèrflua, que sovint treballa a favor d'interessos que no són els generals.

El país està tan fart de ciment, i de les distorsions socials i la corrupció que genera, que fins i tot el Partit Popular no vol opossar-se frontalment a les noves mesures de contenció urbanística per no perjudicar la seva imatge, mentre els empresaris mantenen la calma i la discreció no fos cas que algú es dedicàs a comptar els beneficis que una minoria ha obtingut destruint el nostre patrimoni natural.

Les mostres de descontent social són de cada dia més presents a les converses que es poden escoltar a carrers i places dels nostres pobles i organitzacions socials de tota casta fan crides a la contenció urbanística i advertències sobre el fort desarrelament cultural que patim. Sense anar més lluny, aquesta setmana el GOB Mallorca ha demanat l'esbucament d'un xalet que s'està construint a la zona de S'Almunia, al terme municipal de Santanyí, i ha proposat al Govern una bateria d'iniciatives legals per a incrementar la protecció del sòl rústic. D'altra banda el grup d'opinió Terra Nostra ha denunciat, com ja havia fet anteriorment, la construcció d'un gran complex turístic a la possessió de Son Lluís, al llogaret de Sa Coma Calenta d'Andratx. El grup d'opinió afirma que la concessió de l'interès social perquè es pogués realitzar aquesta edificació es va atorgar en base al total de metres quadrats que tenia la Finca de Son Lluís, i que un cop concedit l'interès social la finca ha sofert diverses segregacions, fet que representa una il·legalitat i posa en evidència l'interès especulatiu i no social del projecte. Per aquest motiu també demanen l'esbucament de l'edifici, que es pot veure en la foto que il·lustra aquest article.

Els més desencantats amb l'actual situació política ja es demanen si les noves mesures de contenció urbanística responen a una voluntat política o bé a una estratègia electoral. El temps ens ho dirà.
 
Data de publicació: 14/07/2001

© 1996-2024 BalearWeb / Eivissa - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat